Pet stubova Islama

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

1. ŠAHADA (SVEDOČENJE)
 Prvi stub islama je otvoreno izjavljivanje i potvrdjivanje da nema drugog boga osim Alaha i da je Muhamed Alahov Poslanik. Poznat je pod nazivom Šahada (način potvrdjivanja-svedočenje)

Pet Stubova Islama

2.NAMAZ-MOLITVA (KLANJANJE)
Drugi stub islama  čini zahtev da se svakog dana, pet puta dnevno klanja(radi molitva) u pravcu Velike dzamije u Meki. Te molitve, poznate pod zajednčkim nazivom salat, izvode se u prvo svitanje, u podne, sredinom popodneva, neposredno po zalasku sunca i uveče, u vremenu izmedju jednog sata posle zalaska sunca i ponoći. Ključni značaj koji se u islamu pridaje molitvi potiče od shvatanja da izvodjenja molitve(klanjanja) primorava ljudsko telo da reaguje na stvarnost koja je prethodno u Šahadi bila potvrdjena srcem i jezikom. Pre pristupanja molitvi, vernik mora da obavi obred očiščenja u vidu malog ritualnog pranja (vudu) ili kupanja(gusl).

3.POST tokom meseca Ramdana(Ramazana) po islamskom
Treći stub islama je post tokom Ramdana(Ramazana), devetog meseca islamskog lunarnog kalendara. Tokom dvadeset devet ili trideset dana tog posta, vernik mora da se uzdrži od hrane, pića i čulnih zadovoljstava od zore do zalaska sunca. Ovaj stub muslimani smatraju ćinom pročiščenja i potvrdjivanja etićkih principa.

4.ZEKAT (ONO ŠTO PROČIŠĆAVA)
Reč  Zekat je arapska reč koja označava čišćenje, rast, napredovanje. Zekat su dužni dati oni muslimani i muslimanke, jedanput godišnje određeni deo od svog imetka, čija imovina iznosi koliko jedan nisab u zlatu ili sregram srebra. Ova vrednost treba da bude u posedu obveznika celu godinu, ili bar da se nađe u njegovu posjedu na početku i na kraju godine.

U nisab se ubraja: zlato, srebro, novac, trgovačka roba, razni nakiti (osim bisera) i stoka, koja se ne hrani na paši više od šest mjeseci. Međutim, u nisab se ne ubraja imovina koja služi za osnovne potrebe obvezniku, kao na primer kuća za stanovanje sa potrebnim namještajem, tegleća stoka, ziratna zemlja, razne alatke za obradu zemlje, zatim alat za obavljane zanatskih usluga, stručne knjige i slično.

Međutim, zekat se ne može davati bračnom drugu, nemuslimanu niti rodbini u uzlaznoj i silaznoj liniji, jer su jedni druge dužni uzdržavati. Muhamed a.s. je rekao: "Ko klanja namaz, a ne dijeli zekat-on nema ni namaza". Zekat pripada samo siromasnima i nevoljnicima, i onima koji ga skupljaju, i onima cija srca treba pridobiti, i za otkup iz ropstva i putniku. Onima koji daju zekat Allah. je obećao nagradu.

Daje se četrdeseti deo, tj. 2,5% u novcu ili robi muslimanskoj sirotinji.

5. HADŽ (HODOČAŠĆE U MEKU)
Peti stub islama je hodočašće u Meku. Ono se vrši najmanje jedom u životu tokom prvih deset dana zulhidže(dvanesti mesec islamskog kalendara) i predstavlja obavezu svakog vernika, ako mu zdravlje i materijalne mogucnosti dozvoljavaju da putuje i obavlja propisane obrede.