Pčela

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

“I objavio je Gospodar (Bog) tvoj pčeli: “Pravi u brdima kuće i u drveću i u onom šta usprave, Zatim jedi od svih plodova, i sledi puteve Gospodara svog ponizno. Iz stomaka njihovih izlazi napitak različitih boja njegovih, U NJEMU JE  LEK ZA  LJUDE.   Uistinu, u tome je znak za ljude koji razmišljaju. ”(Kur’an, 16:68-69)

Pcela

Bog  nam kaže da pčela proizvodi različite vrste hrane! Ovo je istina,s obzirom da pčela ima jedinstven stomak, koji proizvodi hranu (med), koji je različitih boja i ukusa.  

Med je sastavljen od šećera kao što su: glukoza, fruktoza i minerala kao što su magnezijum, kalij, kalcij, soda, hlor, sumpor, gvožđe i fosfat.   Tu su B1, B2, C, B6, B5 i B3 vitamini, koji se mijenjaju s kvalitetom nektara i polena.   Pored toga u njemu se mogu naći bakar, jod i u manjim količinama cink.   Takođe je u njemu prisutno nekoliko vrsta hormona.  

Kao što je navedeno u Kur’anu, med ima osobinu da leči ljude.

Danas su apikultura i pčelinji proizvodi postali novom granom za istraživanje u zemljama gdje je nauka uznapredovala. Koristi od meda su sledeće:

med je niskokaloričan.   

Kad se uporedi sa istom količinom šećera, on daje 40% manje kalorija nego šećer.   Mada telu daje veliku energiju, on mu ne povećava težinu.   

Laka probavljivost.   

Zbog toga što se molekule šećera u medu lako pretvaraju u druge vrste šećera (fruktoza i glukoza) med se lako probavlja kod većine ljudi uprkos tome što ima veliku koncentraciju kiseline.   

Takođe pomaže bubrezima i crevima da bolje funkcionišu.  

Brzo ulazi u krv.   

Kada se rastvori u blagoj vodi, med ulazi u krvotok u roku od sedam minuta.   Slobodne molekule šećera u njemu čine da mozak funkcioniše lakše.  

Pomaže nastanak krvi.   

Med daje značajan deo energije koji je telu potreban za proizvodnju krvi.   Sem toga on pomaže čišćenju krvi.  Ima pozitivne efekte u regulisanju i olakšavanju cirkulacije krvi.   Takođe on deluje kao značajna zaštita od kapilarnih problema i arterioskleroze.   

Suzbija bakterije.   

Osobina ubijanja bakterija naziva se “inhibicijski efekat.  ” Eksperimenti provedeni na medu pokazuju da se njegova osobina ubijanja bakterija dva puta povećava kada se med razblaži vodom.   Vrlo interesantno je primetiti da se mlade pčele hrane medom razblaženim od strane pčela koje su odgovorne za njihov nadzor - kao da one znaju za ovu osobinu meda.   

Žele rojal je supstanca koju proizvode pčele radilice unutar košnice.   Unutar ove hranljive supstance nalazi se šećer, proteini, masnoće i mnogi vitamini.   

Jasno je da je med, koji se proizvodi u daleko većim količinama nego što je to potrebno pčelama, stvoren da koristi ljudima.   Takođe je jasno da pčele takav nevjerovatan posao ne bi mogle raditi same od sebe.

“I objavio je Gospodar (Bog) tvoj pčeli: “Pravi u brdima kuće i u drveću i u onom šta usprave,
Zatim jedi od svih plodova, i sledi puteve Gospodara svog ponizno.   Iz stomaka njihovih izlazi napitak različitih boja njegovih, U NJEMU JE  LEK ZA  LJUDE.   Uistinu, u tomeje znak za ljude koji razmišljaju.  ”(Kur’an, 16:68-69)